15% Off on all Video classes today, Use code RESULTDAY or give missed call at 9980100288
Join Your Exam WhatsApp group to get regular news, updates & study materials HOW TO JOIN

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis:- we will provide complete details of CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis in this article.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

The course in Accountancy is introduced at +2 stage of Senior Secondary education, as formal commerce education is provided after first ten years of schooling. With the fast changing economic scenario and business environment in a state of continuous flux, elementary business education along with accountancy as the language of business and as a source of financial information has carved out a place for itself at the Senior School stage. Its syllabus content should give students a firm foundation in basic accounting principles and methodology and also acquaint them with the changes taking place in the presentation and analysis of accounting information, keeping in view the development of accounting standards and use of computers.Against this background, the course puts emphasis on developing basic understanding about the nature and purpose of the accounting information and its use in the conduct of business operations. This would help to develop among students logical reasoning, careful analysis and considered judgement. Accounting as an information system aids in providing financial information. The emphasis at Class XI is placed on basic concepts and process of accounting leading to the preparation of accounts for a sole proprietorship firm. Computerized accounting is becoming popular with the increasing use of computers in business. Keeping this in view, the students are exposed compulsorily to the basic knowledge about computers and its use in accounting in the same year.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

In class XII, Accounting for Partnership Firms and Companies are to be taught as a compulsory part. Students will also be given an opportunity to understand further about Computerized Accounting System, as an optional course to Analysis of Financial Statements.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

class 11 commerce accountancy question paper

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2016 

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2015

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2014

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2013

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2012

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2011

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2010

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2009

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2008

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2007

CBSE Class 11 Commerce Accountancy Question Paper 2006

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

The sample questions for Accountancy class XI paper is as follows.The major areas that is covered is based on past question papers.
1.
 The Process of doing the total of both side of Debit and Credit of an Account is called as?

2. What is rule for Nominal Account?

3. Employees and Workers of a company are the external or internal users of the financial statement?

4. What is a financial transaction?

5. Define a Voucher.

6. Define the Revenue & Turnover.

7. What do you understand by A Bank Reconciliation Statement?

8. Explain main features of Single Entry System.

9. What are the main sub division of a Journal Book ?

10. What is the main object of the Journal?

11.  Define the following items:-

a) Sale of Fixed Assets

b) Sale of Sports Materials

12. What would be the suitable classification for the following Accounts?

13. What would be the appropriate Depreciation treatment in case the Assets have been purchased during the financial year?

14. Explain how the Credit Purchase calculation accounted in Single Entry System.

15. Which are the three main branches of Accounting?

16. What would be the suitable classification for the following Accounts?

17. Who is a Payee in respect of a bill of exchange?

18. What are the Errors of Principle?

19. Explain the procedure to prepare a Trial Balance.

20. Explain the Accounting term “Ledger” its relevancy in details.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

Suggested Answers

1. The Process of doing the total of both side of Debit and Credit of an Account is called as ?

Ans. The process of doing total for both of the sides of an Account is called as Casting of an Account.

2. What is the Rule of Real Account?   

Ans. The rule of the Real Account is “Debit what comes in and credit what goes out”

3. Show the Journal Transaction of Purchase inclusive of VAT.

Ans. When Purchase is done paying the VAT

PurchaseA/c                                    Dr….
VATPaidA/c                                     Dr….
ToCreditor/sA/c
(Being Purchased made and VAT paid at time) 

4. What is Cash Discount ?

Ans. Generally when the payment is made against some purchase the cash discount is received.

5. Given an example of Tangible Assets.

Ans. Cash is the Tangible Asset

6. Define Debtor.

Ans. Debtor is a person or company to whom the sale or sale have been written.

7. State any two Input Devices of a Computer.

Ans. Keyboard &  Mouse.

8. Define “Accounting” .

Ans. A combined process of recording the transactions, classification of them  and then summarizing of them and communicate the concluded information  to the internal and external users is called “Accounting”.

9. Who are external users of financial Statements?

Ans. Creditors, Investors, Share Holders, Government and Authorities

10. What do you mean by Drawings?

Ans. When a partner or proprietor withdraws the money for his private use is referred as drawing by that partner.

11. What is Voucher?

Ans. A Voucher is a preliminary source for recording the data.

12. Define the Bill Payable.

Ans. When a Bill of Exchange is accepted by the Drawee it becomes the Bill payable for them, he needs to pay it in future, what is the difference between paid and payable is that payment aspect paid means the payment have been paid while payable mean it has to be paid in the future. Bills Payable are the part of Liabilities and shown under the Liabilities column of a Balance Sheet.

13. Write a comment “Amount withdrawn for personal use”.

Ans. Amount withdrawn for person use is referred as Drawings, which is made by a partner or proprietor of a firm. They can get the salaries, commission if same has been mentioned the Partnership Agreement. A partner can do a withdrawal of money for personal use on a regular intervals of whenever its required to him.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

Hope you find it useful. To get more updates and information about the concerned doubts you have please write to us. Visit our site CAKART.in for more useful and valuable articles.

CBSE Class 11 Commerce Accountancy paper analysis

Recommended for such an enthusiastic audience:

CAKART provides India’s top class XI commerce  faculty video classes – online Classes – at very cost effective rates. Get class XI commerce Video classes from CAKART.in to do a great preparation for your exam.

Watch class XI commerce sample video lectures Visit cakart.in
Watch class XI commerce Sample Books Visit cakart.in
Watch class XI commerce free downloads Visit cakart.in

Thank you and have nice day.

Study Material that you should use to prepare XI Commerce

To successfully prepare for XI Commerce you should use a combination of best faculty video lectures, best recommended scanners and books, and a lot of free notes, charts, pdf files available for free download from CAKART.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *